Domoznanstvo na spletu

 

Portal Kamra

Portal Kamra je spletno mesto, ki združuje digitalizirane vsebine s področja domoznanstva kot jih na tradicionalen način zbirajo in posredujejo splošne knjižnice in druge lokalne kulturne organizacije. S koordiniranim sodelovanjem partnerskih institucij na območju regij so informacije dostopne z enega mesta, kreirane pa v tistih organizacijah, ki so za določena področja najbolj kompetentne. Knjižnica Antona Sovreta Hrastnik pri projektu sodeluje od leta 2011, ko je preko izobraževanj in usposabljanj v Osrednji knjižnici Celje postala kreatorka vsebin portala.

Portal Kamra

 

Obrazi slovenskih pokrajin

Portal Obrazi slovenskih pokrajin  je spletni biografski leksikon znanih osebnosti slovenskih pokrajin ter Slovencev v zamejstvu in po svetu, ki ga upravlja Mestna knjižnica Kranj v sodelovanju z osrednjimi območnimi knjižnicami. Vanj smo združili biografije, objavljene v regijskih leksikonih: Celjskozasavski.si, Dolenjski biografski leksikon, Gorenjci.si, Koroški biografski leksikon, Pomurci.si., Primorci.si, Spodnjepodravci.si in Štajerci.si.

Pomembne osebnosti, ki so s svojim življenjem in delom zaznamovale razvoj posameznih pokrajin ali občin v preteklosti in sedanjosti ter so tako soustvarjale njihovo podobo, so našle mesto v 8 spletnih biografskih leksikonih, ki nastajajo v osrednjih območnih knjižnicah. Razdrobljenost vsebin, njihovo podvajanje, želja po standardizaciji zapisov, zmanjševanju stroškov in enotni uredniški politiki so bili razlogi za vzpostavitev skupnega biografskega leksikona.
Portal Obrazi slovenskih pokrajin vključuje biografije osebnosti, ki so bile  rojene v posamezni pokrajini ali v zamejstvu, so tam živele in/ali se šolale, predvsem pa so s svojim delom na katerem koli področju pomembno zaznamovale svoje okolje: pisatelji, pesniki, literarni ter umetnostni zgodovinarji in kritiki, novinarji, slikarji, glasbeniki, arhitekti, igralci, duhovniki, znanstveniki, raziskovalci, profesorji,učitelji,  gospodarstveniki, politiki, športniki itd.

Obrazi slovenskih pokrajin

 

 

Premična zbirka knjižnice

 

Premična zbirka knjižnice
Skip to content