Bralna značka za odrasle Hrastničani beremo

HRASTNIČANI BEREMO 2018 – 8. sezona branja 

Seznam:

 1. Bitenc, Janez: Nona

Krhko tkanje spominov Janeza Bitenca je podobno ogrlici, na katero je avtor nasul najlepše in najbolj dragocene kamenčke iz svojega otroštva: pripoved o prebivalcih hiše na Vidovdanski 2, opis doma in družine, zgodbo dvorišča, kjer so se dogajale najbolj radostne reči, spomine na najljubše igrače in živali, pa šop zgodbic o pomembnih praznikih, izletih in kulturnih prireditvah, kamor so Janezka vodili njegovi domači …

 1. Cankar, Ivan: Podobe iz sanj*

Podobe iz sanj so Cankarjeva zadnja zbirka kratke proze in njegova poslednja knjiga, v kateri pisatelj z metaforično in simbolno močno obteženo govorico spregovori o vojnih grozotah in slutnji lastnega konca.

 1. Charney, Noah: Slovenologija*

Slovenologija prinaša 38 bistroumnih in humornih zapisov izpod peresa Američana Noaha Charneyja, ki že vrsto let živi v Kamniku in od blizu opazuje lepote in bizarnosti dežele, v katero, kot pravi, je zaljubljen.

 1. Cundrič, Magdalena: Zajtrk pod palmami

Minilo je štirinajst let, odkar je odšla v pokoj. Tako kot mnogi, ga je težko čakala. Lepe, a naporne službe ni pogrešala. Končno je bila svobodna. Končno je lahko počela, kar ji je srce poželelo. A bolj ko so leta tekla, bolj se je začela zavedati staranja.

 1. Humar, Tomaž: Svet ni meja

Najmlajši človek, ki je prekolesaril svet! Tomaž Humar, doma iz Kamnika. Rojen 26.4.1996 v Ljubljani. Šolanje je zaključil na gimnaziji Šentvid in se takoj po opravljeni maturi pri 19 letih sam odpravil na 209 dni trajajočo, 28.968 kilometrov dolgo pot okoli sveta s kolesom. 28. februarja 2016 je z 19 leti in 308 dnevi pot končal v Debrecenu na Madžarskem in tako postal najmlajši človek, ki je obkrožil svet s kolesom.

6., 7. Jančar, Drago: To noč sem jo videl ali In ljubezen tudi*

To noč sem jo videl je roman o nekaj letih življenja in skrivnostnem izginotju Veronike Zarnik, mlade ženske iz ljubljanske meščanske družbe, ki jo je vase potegnil vrtinec nemirne zgodovine. Pet oseb pripoveduje o njej, pa vsaka od njih tudi o sebi in razburkanem slovenskem času pred drugo svetovno vojno in med njo.

In ljubezen tudi utegne zveneti nekoliko nenavadno, ker se dogaja v času, ko je svetu zavladalo sovraštvo. Med naraščanjem nasilja v okupiranem Mariboru, med uporniki v pohorskih gozdovih, v koncentracijskem taborišču na severu Evrope in med povojnim prevzemanjem oblasti se v štirih poglavjih odvijajo zgodbe ljudi, ki so v tej zgodovinski blodnjavi človeštva nasilniki, žrtve ali oboje hkrati.

8., 9. Karlovšek, Igor: Odvetnik* ali Matej

Ljubezenska zgodba v romanu Odvetnik ima realističen družbeno-politični okvir: osemdeseta leta prejšnjega stoletja, ko je bila Slovenija del Jugoslavije in so bili partijski funkcionarji vsemogočni. Eden od njih je Vojko Železnik, ki na poti proti vrhu ne pozna ovir. Za svoje cilje žrtvuje vse in vsakogar, tudi svojo hčer …

Matej je 15-letni fant ki ne more prenesti smrti svojega očeta, zato se zapre v svoj domišljijski svet kamor nima vstopa nihče. Zaradi očal in piflarskega videza je zelo nepriljubljen v šoli, a to njega ne zanima.

 1. Kumerdej, Mojca: Kronosova žetev*

Roman Kronosova žetev slovenske avtorice Mojce Kumerdej je postavljen v konec 16. stoletja, ko v notranjih avstrijskih deželah, med katere je sodilo naše današnje ozemlje, poteka izganjanje protestantov in vseh nečistih duhov, ki nad ljudstvo prinašajo vse možne nadloge.

 1. Lainšček, Feri: Strah za metulje v nevihti*

Beograd, 1972. V predmestju se srečata mlad nabornik Marko in gimnazijka Ljiljana. Dvajset let kasneje Marko prestreže poročilo o smrti vojaka z nenavadno znanima imenom in priimkom …

 1. Morović, Andrej: Okoliščine

Popotniške zgodbe se godijo v monokromatskih krajinah, v puščavi in na morju. Raziskujejo odnos, ki ga posameznik stke v razmerju do – vsaj navidez – brezmejnih zemeljskih prostranstev, hkrati pa seveda odnos do redkih prebivalcev teh posebnih prostorov.

 1. Paukovič, Lara: Poletje v gostilni*

Zgodbo romana Poletje v gostilni pripoveduje Nastja, nadobudna študentka slovenščine in sociologije,ki se, presenečena nad realnostjo – med poletnimi počitnicami ji ne uspe najti službe v svoji stroki -, nerada zaposli v srbski gostilni na obrobju Ljubljane …

14., 15. Peršak, Tone: Usedline ali Preobrazbe

Usedline so se spočele iz misli, ki je avtorja obsedala vrsto let, čeprav je ni znal dovolj ustrezno izreči, dokler je ni tudi zanj na nekem literarnem srečanju v Beogradu povsem nedvoumno artikuliral György Konrad v obliki izjave: »Spomin je vedno fikcija.«

Preobrazbe so roman o soočenju s seboj v času krize, ki jo najbolje opredeljuje dejstvo, da je to čas pubertete in hkrati čas, ko je tudisamemu junaku jasno, da je v prelomnem obdobju, ko se odloča o njegovi prihodnosti, on pa se nikakor ne more posloviti od preteklosti.

 1. Porle, Sonja: Barva sladke čokolade*

Esejistično napisan avtorski portret zahodne Afrike, predvsem Gane in Malija, v štirinajstih esejih, razdeljenih na tri poglavja (Sončnice in sence, Malijski dnevnik, Črna zvezda črne celine).

 1. Sivec, Ivan: Dopust s taščo

V knjigi je 24 humoresk, ki ne bodo zabavale le prvih lastnikov fičkov in črno-belih televizorjev, ampak tudi mlajše bralce, saj so tašče večne, kot je večna ljubezen.

 1. Širok, Mojca: Pogodba

Kriminalni roman Pogodba, dobitnik nagrade modra ptica 2018, je literarni prvenec, povezan s temo, ki jo avtorica zelo dobro pozna. Prvi umor se zgodi v prestižni četrti, v vili enega najuspešnejših rimskih odvetnikov.

 1. Širovnik, Azra: Pusti otrokom, naj se smejejo

Pusti otrokom, naj se smejejo je rahločutna, pronicljiva pripoved o čustvenem, duhovnem in telesnem zorenju mlade žene. Pravkar poročena Nerma se z možem Matjažem in sedemmesečnim dojenčkom preseli iz Ljubljane v zakotno mestece na slovenskem podeželju.

 1. Šteger, Aleš: Neverend*

Napeti časi. Zaradi trgovinskih vojn EU s preostalim svetom, na trgovskih policah zmanjkuje banan. V Sloveniji so volitve pred vrati. Glavna protagonistka romana, mlada pisateljica, se sooča z avtorsko, ljubezensko in finančno krizo.

 1. Tuma, Tanja: Češnje, bele in rdeče

Dve prijateljici, Ada in Valerija, sovaščanki s Kozjan, majhne vasice v Brkinih, se v vojni vihri znajdeta na nasprotnih straneh. Prva se poroči z zagrizenim protikomunistom in domobrancem, druga je aktivistka Osvobodilne fronte, ki mora v določenem trenutku zbežati v gozd k partizanom.

 1. Zore, Franjo: 1204 dni teme

Dnevniški listi Franja Zoreta izhajajo po več kot sedemdesetih letih. V njih avtor opisuje svojo trnovo pot od trboveljskega zapora do zloglasnih mariborskih zaporov in nato prek koncentracijskega taborišča v Flossenbürgu v Nemčiji do taborišča Dachau – Allach pri Münchnu.

 1. Allende, Isabel: Japonski ljubimec

Ljubezenski roman čilsko-ameriške pisateljice pripoveduje zgodbo o ljubeznih in preizkušnjah dveh družin, bogate družine Belasco iz Sea Cliffa, njihove nečakinje in posvojenke Alme Mendel ter japonske družine Fukuda, ki pri njih opravlja vrtnarska dela.

 1. Catozzella, Giuseppe: Nikoli ne reci, da te je strah

Vse, kar si Samia želi, je teči. Teči zase, za Somalijo, ki jo pretresa vojna, živeti v miru.

 1. De Kerangal, Maylis: Pokrpajmo žive*

Roman Pokrpajmo žive je zaradi svoje tematike izrazito aktualen in kot tak odločno nagovarja (tudi) slovenskega bralca; obravnava namreč etične, filozofske in strokovne dileme, povezane z darovanjem organov.

 1. Groen, Hendrik: Skrivni dnevnik Hendrika Groena, starega 83 let in ¼

Dnevnik, kjer se prepletajo humor in grenke resnice o starostnih tegobah ter životarjenju v domski oskrbi.

 1. Hannah, Kristin: Slavček

Ko se v mirni francoski vasici Carriveau Vianne Mauriac poslavlja od svojega ljubljenega moža, ki je bil vpoklican v vojsko, niti pomisli ne, da bi nacisti lahko zasedli njeno domovino.

 1. Julliand, Anne-Dauphine: Dva koraka po mokri mivki*

Začne se na plaži, ko Anne-Dauphine opazi, da njena hčerka nekoliko negotovo stopa in obrača eno nogico navzven. Po številnih pregledih zdravniki ugotovijo, da ima Thais redko gensko bolezen.

 1. Mazzantini, Margaret: Sijaj

Guido in Costantino že od zgodnjega otroštva živita v isti hiši, čeprav v različnih svetovih. Guido je edinec premožne meščanske družine, Costantino hišnikov sin. Med fantoma se porodijo nežna čustva, a so občutki sramu prehudi in njuna vez se pretrga.

 1. Tremblay, Larry: Nasad oranževcev

V nedoločenem delu Bližnjega Vzhoda v senci pomarančnih dreves mirno živita dvojčka Ahmed in Aziz, dokler nočna eksplozija ne razpara neba in umori njunih starih staršev. Zdaj grozota vojne obkoli njuno otroštvo in zdrobi njuno prihodnost.

31.Schroff, Laura in Tresniowski, Alex: Nevidna nit

Ni se nameravala ustaviti … Bila je ženska z uspešno kariero. On je bil enajstletni otrok, ki je beračil na ulici. Prosil jo je za drobiž in šla je dalje. Toda nekaj jo je ustavilo in vrnila se je.

 1. Yu, Hua: Živeti

Živeti je ena najvplivnejših knjig na Kitajskem v zadnjih desetletjih. Po njej posneti film je bil najprej prepovedan in že zato je roman vzbudil veliko zanimanje v tujini, posledično pa postal uspešnica tudi na Kitajskem.

 1. Župančič, Oton: Čaša opojnosti

Župančičev pesniški prvenec Čaša opojnosti je bila prva lastovka, ki je po dolgih stoletjih spanja kralja Matjaža napovedala prihod pomladi in oživitev slovenske besede.

 1. Pesniška zbirka po izbiri

 

*  knjiga na voljo v e-obliki

 

Namen projekta

S projektom Hrastničani beremo želimo bralcem ponuditi aktualno in kvalitetno leposlovno gradivo in tako spodbujati bralno kulturo odraslih.

Kdo lahko sodeluje?

Člani knjižnice, starejši od 15 let.

Kje lahko sodelujete?

V Knjižnici Antona Sovreta Hrastnik.

Koliko časa traja ta projekt?

Od 19. aprila do 15. novembra 2018.

Kakšna so pravila?

V knjižnici se prijavite k branju za bralno značko.

Ob vpisu boste prejeli vašo osebno knjižico s posebnim seznamom knjig, kjer boste zabeležili naslove prebranih knjig, ter dodali kakšno misel ali dve o prebranem. Iz priloženega seznama izberite 7 knjig. Pesniško zbirko izberite po vaši želji.

Naenkrat si lahko izposodite največ dve knjigi s seznama.

V začetku novembra vas bomo povabili, da oddate knjižico z zapisi ter vas pripravili na zaključno prireditev.

Bralci, ki bodo do zaključka akcije prebrali 8 del, bodo na zaključni prireditvi prejeli priznanje za sodelovanje v projektu Hrastničani beremo.