Nuri se vsak dan zbuja, še preden mujezin pokliče k molitvi, in se odpelje k čebelnjakom – v svoj mali raj sredi ponorelega sveta. Skupaj z ženo Afro in sinom Samijem živi umirjeno, a izpolnjujoče življenje na vzpetini nad Alepom. Dokler nekega dne ne izbruhne vojna in se zgodi nepredstavljivo: med bombardiranjem izgubi sina, Afra pa oslepi.

Ko ga vojna oropa vsega, kar mu je ljubo, mu je jasno, da je pred njima samo ena pot – beg iz Sirije. Naloga pa je vse prej kot preprosta: Afra je oslepela, zato mora Nuri sam krmariti med valovi njene žalosti in nevarnostmi na potovanju skozi Turčijo in Grčijo proti negotovi prihodnosti v Veliki Britaniji. Ob vsem tem ju čaka še najtežja pot, pot nazaj drug k drugemu, nazaj v nekoč tako dobro znano bližino, ki se je strla pod težo bolečih izgub.

Čebelar iz Alepa je ganljiva, intimna in mojstrsko stkana pripoved našega časa: roman, ki nas opominja, da se lahko mirno in urejeno življenje v trenutku postavi na glavo in nas pahne na potovanje proti ne tako oddaljenim deželam, ki pa so vendar tako daleč.